BLOG

Blog Hip en happening: WOL

Vorige Artikel 8 van 10 Volgende

Hip en happening: WOL

Als je mij een paar jaar geleden zou vragen wat ik zou vinden van wol, zou ik meteen de kriebels krijgen. Een van de eerste associaties die ik toen bij wol had, was namelijk het wollen ondergoed wat mijn lieve oma vroeger voor ons breide. En ja, dat kriebelde! Mijn oma was haar tijd ver vooruit, weet ik nu, want wol is hipper dan ooit! Waarom lees je in deze blog. Alle voordelen en nadelen op een rij. Nou ja, vooral de voordelen, want nadelen zijn er tegenwoordig gewoon minder…

Wol is een duurzaam natuurproduct waar, door een groeiende groep mensen, steeds meer waarde aan wordt gehecht en bewust voor wol wordt gekozen. De wolindustrie heeft zich enorm ontwikkeld, wat ervoor gezorgd heeft dat er voor jong en oud wollen producten op de markt zijn die niet lang niet altijd meer kriebelen, pillen of slecht te wassen zijn. En notabene het hoofdbestandsdeel van het speelmateriaal van Het huis van Pluis. Ik kan niet meer zonder.

Natuurlijke eigenschappen van wol
Wol is niet alleen warm. Door de vele soorten, maten en bewerkingsvormen kan je er alle kanten mee op en is het niet iets wat alleen in de winter van pas komt. Daarnaast vind je naast kleding, steeds meer producten op de markt, van zowel wol als wolvilt. Ook speelgoed van dit materiaal is in trek, omdat de eigenschappen van wol zo fijn zijn voor kinderen. Hier een paar eigenschappen op een rijtje:

Wol is antibacterieel en vuilafstotend
Van nature heeft wol een laagje lanoline (wolvet) dat ervoor zorgt dat bacteriën weinig kans maken en vuil zich niet goed kan hechten aan de vezels. Ook vocht dringt door de lanoline niet door tot de vezels, waardoor wol geen goede voedingsbodem is voor schimmel.

Wol isoleert
In tegenstelling tot haar, heeft wol schubben en een roterende structuur. Hiertussen blijft gemakkelijk warme lucht zitten, waardoor wol isolerend werkt.

Wol is veerkrachtig
Wol kan wat uitrekken, maar na een kleine wasbeurt komt het weer terug is zijn oorspronkelijke vorm. Niet als schaap, maar in de hoedanigheid waarin je het product gekocht hebt.

Wol is duurzaam
Wol is een heel milieuvriendelijk product. Productieprocessen hebben weinig invloed hebben op het milieu. Daarnaast is wol 100% recyclebaar en hebben producten een lange levensduur.

Wol werkt brandvertragend
Het verbrandingspunt van wol is 600 graden Celsius.

Wist je dat deze eigenschappen minstens 80 jaar aanwezig blijven in de wol!? Mits een goede behandeling, kan wol een leven lang mee!

Nadelen van wol
Je mag zelf beoordelen of dit nadelen zijn van wol. Net als alle andere natuurproducten bevat wol geen conserveringsmiddelen of andere chemische toevoegingen, wat je dus ook kan zien als een voordeel. Hierdoor heeft wol een beetje meer aandacht nodig dan de rest van de was bijvoorbeeld…

Wol kan pillen
Afhankelijk van de wol en waar je het voor gebruikt, kan wol pillen of pluizen. Door het wat op te strijken kan je dit verminderen, maar je kan ze ook gewoon verwijderen. Of je stoort je er gewoon niet aan, dat kan natuurlijk ook. Deze tip kon je verwachten van Het huis van Pluis😉

Wol moet je apart wassen
Wanneer je wol met ‘de gewone was’ mee laat draaien, breng je het verviltingsproces weer op gang. Hierdoor krimpt alles enorm. Een wolwasprogramma en speciaal wolwasmiddel voorkomt dit. Ook wolvilten speelmateriaal kan je op deze manier opfrissen. Elk nadeel heb z’n voordeel: deze wasprogramma’s duren kort!

Motten
Deze dieren leggen hun eitjes graag op donkere plekken waar hun larven met rust gelaten worden. Ja, inderdaad in (kleding)kasten. Dit voorkom je door je kast regelmatig te luchtten, of wollen producten in een plastic zak op te bergen, wanneer je ze een poos niet gaat gebruiken.

Wol voelt anders dan katoen
Wanneer je wol voor de eerste keer draagt kan het anders voelen. Dit hangt helemaal van de dikte van de gebruikte wol af. Hoe dunner de wol, hoe minder het kriebelt. Veel kleding en vilt kriebelt al helemaal niet meer…

Zo zie je maar, wol is meer dan je denkt…
Gedreven door de voordelen van wol, is dit het hoofdbestandsdeel geworden van de producten van Het huis van Pluis. Het is een tikje eigenwijs materiaal, maar oh zo mooi en fijn om mee te werken. Over de creatieve kant van wol, lees je meer in de volgende blog.

Tip van de dag:
Gratis en zéker duurzaam wol op laten frissen? Leg of hang het uit op een mistige ochtend!

 

Nieuwsbrief

Ontvang 6x per jaar de nieuwsbrief vol inspiratie en tips om jouw kids fantasierijk én verantwoord te laten spelen!
Aanmelden
© 2018 - 2021 Het huis van Pluis | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel