BLOG

BLOG Hoe overleef ik Black Friday

Vorige Artikel 7 van 10 Volgende

BLOG Hoe overleef ik Black Friday

Behoor jij tot de 43% die eigenlijk helemaal niet weet wat Black Friday nou eigenlijk betekent? Het zou zomaar kunnen…alhoewel het dit jaar op mij overkomt als iets waar je helemaal niet meer omheen kan. Black Friday kan je wakker schudden om eens verder te kijken dan ‘de beste deals’, want gelukkig is het een keuze wat je op deze, uit Amerika overgewaaide, vrijdag doet. Het wakkert namelijk ook heel bijzondere en duurzame initiatieven aan.

In het kort
Zoals eerder gezegd, komt Black Friday overwaaien uit Amerika. Sinds de jaren ’50 is de eerste vrijdag na Thanksgiving het startsein om kerstinkopen te gaan doen. De naam van deze bijzondere dag, komt voort uit het feit dat de winkeliers vroeger hun verkoopcijfers en hun verliezen bijhielden met pen en papier. Door de goede verkopen, eindigde deze dag nooit met een rode pen. Het waren van oudsher succesvolle dagen, waarbij winkeliers alleen maar hun zwarte pen hoefden te gebruiken. Best een grappig weetje, wat tot zo ver weinig kwaad kan…

Small Business Saturday
Wat we dan weer niet hebben overgenomen uit Amerika, is de dag NA Black Friday: Small Business Saturday! De dag waarop gestimuleerd wordt bij kleine en lokale ondernemingen te kopen. Zij kunnen nooit op tegen de waanzinnige kortingen (oplopend tot 80%) die door de grote prijsvechters op de markt worden gegeven. Mocht je niet aan de commercie van Black Friday mee willen doen en kan je nog een dagje langer wachten met je inkopen? Ga dan klein en lokaal lekker los op zaterdag. En promoot deze dag, want hij verdient minstens zo veel aandacht als de vrijdag. Stel je voor…dat er even veel geld in de promotie wordt gestopt voor Small Business Saturday als voor Black Friday! Het zou een enorme boost zijn voor de lokale ondernemers, die onmisbaar zijn in ons straatbeeld en hun hart en ziel in hun unieke zaakje hebben gestopt.

Maak een bewuste keuze
Met de enorme groei van aankopen op Black Friday, groeit tegelijkertijd ook een groep mensen die een tegengeluid laat horen, door met andere initiatieven te komen. Kleine ondernemers laten ruim van te voren al weten niet mee te (kunnen) doen met DE dag van de grote prijsstunters. Hun producten worden duurzaam gemaakt en voor een eerlijke prijs verkocht. Ze zijn niet gemaakt om met massa’s te verkopen. Deze ondernemers willen de afvalberg niet vergroten door overmatige aankopen te stimuleren. Hiermee geven zij heel duidelijk aan waarom het waardevol is om kleine ondernemingen te steun en maak je een bewuste keuze door bij hen te kopen.

Alternatieven
Ik stuitte tot mijn verrassing op de site van Netwerk Bewust Verbruiken (www.bewustverbruiken.be). Zij hebben 6 alternatieven op een rijtje gezet, voor het geval je niet mee wil doen aan Black Friday en een toch een blij mens wil zijn:

 1. Doe mee aan ‘Buy Nothing Day’
  Koop een dag niks. Je overleeft het vast wel…en misschien is het juist wel voor herhaling vatbaar.
   
 2. Verzamel ervaringen, geen spullen
  Een cadeau kopen is niet de enige optie, om je waardering aan iemand te tonen. Steeds meer mensen kiezen voor een ‘belevenis’ als kado: samen iets gezelligs, ontspannends of juist sportiefs doen. Er zijn genoeg mogelijkheden.
   
 3. Gebruik in plaats van bezit
  Deel, ruil of leen de spullen die je nodig hebt. Zo kan je spullen gebruiken zonder dat je bezit. Je geeft zo minder geld uit en je houdt meer ruimte over in je huis!
   
 4. Koop tweedehands
  Met een beetje speurwerk, vind je alles tweedehands. Er zijn genoeg websites, maar ook bij vrienden, kennissen of in de kringloopwinkeltjes kan je terecht. Voordeel: je bespaart wederom geld, je legt minder druk op het klimaat, je vindt soms iets unieks en het is goed voor de sociale en circuliaire economie.
   
 5. Gebruik wat je hebt
  In tegenstelling tot vroeger, is shoppen een hobby geworden. Er worden nu vaker aankopen gedaan die niet echt nodig zijn. Denk voor een aankoop na, of je thuis niet al iets soortgelijks hebt liggen.
   
 6. Ethisch en duurzaam consumeren
  Zijn voorgaande stappen te omslachtig voor jou? Koop dan van een nieuw product de meest duurzame variant, gemaakt van eerlijke materialen: fairtrade, lokaal, met een keurmerk, ecologisch of biologisch.

TIP:

Mocht je nu helemaal enthousiast en/of geïnspireerd raken? Op de website bewustverbruiken.be kan je verder lezen over de Piraminder, een vijfstappenplan voor bewuste en/of niet-aankopen!

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Ontvang 6x per jaar de nieuwsbrief vol inspiratie en tips om jouw kids fantasierijk én verantwoord te laten spelen!
Aanmelden
© 2018 - 2021 Het huis van Pluis | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel