BLOG

Hoe lang duurt het geheim van Sinterklaas?

Vorige Artikel 6 van 10 Volgende

Hoe lang duurt het geheim van Sinterklaas?

Ik heb er de afgelopen weken vaak en lang over nagedacht. Ik ben er niet helemaal uit gekomen, net als velen met  mij. Hoe langer je er over nadenkt, hoe groter de (interne) discussie wordt. Wat vertel ik mijn kind? Hoe pak je dit pedagogisch verantwoord aan? Richt ik schade aan?! Mijn hemel! Hoog tijd voor een blog! Misschien helpt het je met een keuze te maken wat je jouw kind wel of niet mee wil geven van deze traditie. Is het liegen en bedriegen of valt het eigenlijk wel mee…

Het rammelt een beetje...
Ik heb twee dochters van 5 en 6 jaar. Het zijn grote fans van Sinterklaas; de pietenpakjes gaan aan, zingen bij de schoorsteen, ik heb een mooie Sinterklaashoek ingericht en van een grote kartonnen doos knutselen we samen een pakjesboot waar ze echt in passen. Maar voor het eerst dit jaar gaat het Sinterklaasfeest bij ons ook een beetje ‘rammelen’. Er worden overal hulpsinterklazen herkend en met het fopkadootje in hun schoen viel ik vrijwel meteen door de mand. De dames worden kritisch en gaan nadenken over wat eigenlijk wel en niet logisch is aan deze traditie. In mijn ogen groeien ze al een beetje naar de ontknoping toe.

Schade
Over deze ontknoping had ik tot nu toe nooit nagedacht. Een verontrustend artikel in het AD zet mij nog verder aan het denken. Volgens de Vlaamse filosoof Maarten Boudry (Universiteit Gent) bedriegen wij met de Sinterklaastraditie onze kinderen, liegen we ze voor en zorgen we zo voor een vertrouwensbreuk tussen ouder en kind. Het doet mij denken aan mijn lievelingsmeester die ik had in groep 8. Hij was in mijn ogen onschendbaar, totdat hij zei dat hij zijn eigen zoontjes (nog in de kleuterleeftijd) verteld had dat Sinterklaas niet bestond. Ik viel nog net niet van mijn stoel, maar vond het echt niet kunnen! In mijn ogen was het een misdaad dat hij zijn eigen kinderen alle pret van dit feest had ontnomen. “In de bijbel staat dat je niet mag liegen. Dus lieg ik ook niet over Sinterklaas,” aldus mijn meester.

Meester en Maarten Boudry zijn het dus enigszins met elkaar eens. Het is echter niet bewezen dat het ´liegen´ over Sinterklaas schadelijk is. Zelf heb ik het mijn ouders nooit kwalijk genomen. Ik vond het eerder stom van Sinterklaas zelf, omdat hij deed alsof hij het echt was. Ik koppelde het toneelspel van mijn ouders zeker niet aan liegen. Ik moest huilen, dat wel. Maar het verdriet verdween al snel toen bleek dat, ook wanneer je niet meer gelooft, je nog wél gewoon kadootjes en pepernoten krijgt. En er bleken nieuwe hoofdstukken te beginnen: lootjes trekken, gedichten schrijven en surprises maken voor elkaar! Ik hoorde bij de grote mensen en ervaarde dit meer als toenadering dan als een vertrouwensbreuk. Mijn moeder had mij een geheim verteld en nu hoorde ik er pas echt bij! Mijn jongere zusje geloofde nog, dus ik deed mijn uiterste best om het sinterklaasfeest voor haar zo mooi en levensecht te laten lijken als ik maar kon. Het kwam niet in mij op om te denken dat ik, net als mijn ouders, aan het liegen en bedriegen was. Ik maakte er iets moois van, voor zolang het nog zou duren. Ik zong uit volle borst mee wanneer we onze schoen gingen zetten en was nog even verrast door de kadootjes die we de volgende dag aantroffen.

Op pakjesavond bonkte mijn hart in mijn keel als nooit tevoren. Zouden ze het in de gaten hebben dat ik dat gedicht had geschreven? Zouden ze doorhebben dat ik die ene surprise had gemaakt? En wie had mij getrokken? In de gedichten stonden veel grapjes. Iedereen werd een spiegel voorgehouden en we rolden af en toe van de bank van het lachen. Het waren onvergetelijke avonden.

Het is een keuze
Desalniettemin zijn er ouders die ervoor kiezen om meteen al aan te geven dat het om een toneelstuk gaat. Dat Sinterklaas een verklede man is. Dat dit toneelstuk ieder jaar wordt opgevoerd. Misschien maakt het voor een kleuter weinig uit. Wanneer Sinterklaas er is, is hij er toch echt. Toneelstuk of niet, jong en oud geniet.

Ik hou zelf enorm van sprookjes en we hebben veel boeken over elfjes en kabouters. Ik hou van oude verhalen en mythen, waarin wijze boodschappen verborgen zitten. En ik ben altijd benieuwd wanneer de kinderen de clou van een verhaal echt gaan snappen. Of het echt is of niet, maakt voor het verhaal dan weinig uit. Het gaat om de les. Bij het luisteren naar de sprookjes en het vertellen van deze magische verhalen, sluit ik nooit af met de boodschap dat het allemaal niet bestaat. Want eigenlijk bestaan kabouters niet. Elfjes ook niet. Zelfs Jip en Janneke bestaan niet. En al lijken Tommie en Ieniemienie echt, eigenlijk bestaan zij ook niet. En Bassie en Adriaan dan? Ze hebben echt bestaan, maar zijn inmiddels met welverdiend pensioen.

Een ander sinterklaasverhaal
Ik spreek voor mijzelf dat ik blij ben dat we vol overgave Sinterklaas vieren. Hierna schakelen we over naar de (voor)pret van surprises maken en gedichten schrijven. In de tijd die ik daartussen nog krijg, ga ik op zoek naar mooie verhalen om de overgang tussen het ‘wel’ en ‘niet’ bestaan van de Sint  soepel te laten verlopen. Zo stuitte ik op een bijzonder verhaal, geschreven door verhalenverteller Kaj van der Plas. Hij schrijft verhalen waarbij hij grote en kleine mensen laat nadenken en die je met een glimlach leest. In dit Sinterkaasverhaal, waarvan ik even in het midden laat of het echt gebeurd is, komen meerdere visies samen.

Hier volgt een kleine passage:

“En elk jaar is er één iemand die de kleren van Sint Nicolaas mag dragen. Wanneer hij die kleren aantrekt, dan gebeurt er een soort wonder. Kijk maar eens goed. Je zult zijn ogen zien glanzen en diep van binnen weet je dat in hem de echte Sint Nicolaas leeft. Je ziet aan hem dat ook hij dat voelt.”

Lees hier  het hele verhaal van Kaj van der Plas. Hoe je het Sinterklaasfeest met je kinderen viert, maakt dan eigenlijk niet meer uit. Je viert het, dus je hebt het sowieso goed gedaan.

Blijf ervan genieten. Fijne pakjesavond iedereen.

Nieuwsbrief

Ontvang 6x per jaar de nieuwsbrief vol inspiratie en tips om jouw kids fantasierijk én verantwoord te laten spelen!
Aanmelden
© 2018 - 2021 Het huis van Pluis | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel