BLOG

BLOG Dit is het beste voornemen!

Vorige Artikel 5 van 10 Volgende

Dit is het beste voornemen!

Afvallen, op tijd naar bed gaan, sporten; het zijn de meest voorkomende goede voornemens èn ook de voornemens zijn die het meest gedoemd zijn te mislukken. Gek he, dat we daar dan eigenlijk zo vaak voor kiezen. Misschien komt het doordat we de lat meteen te hoog leggen. Je eetpatroon veranderen, je conditie verbeteren of op tijd naar bed gaan, vragen grote aanpassingen van je gedrag.
Wanneer ik één van deze voornemens zou willen realiseren, vraagt dit overigens niet alleen aanpassingen van mijn eigen gedrag, maar ook van de mensen om mij heen, vooral van mijn gezin.

Een goed voornemen vs. De realiteit
Nu wordt het leuk: stel dat ik een avond in de week wil gaan sporten, dan moet ik daar minstens de energie voor hebben. Om als moeder van een relatief jong gezin energie over houden om te gaan sporten, dan zou mijn ideale avond er als volgt uit moeten zien:

-Ik heb na een lange werkdag genoeg tijd om boodschappen kunnen doen voor een gezonde maaltijd. (Redelijk haalbaar, toch? Kost maar een beetje energie.)

-Ik zet in een handomdraai deze maaltijd op tafel, omdat ik mijn gang kan gaan en de kinderen zich tot die tijd zelf vermaken. (Alleen haalbaar met hulp van de tv. Geen tv, dan zeker niet haalbaar en het kost best wat energie)

-Ik kan mindful mijn bord leegeten tijdens deze maaltijd, zonder dat ik iemand weer terug op zijn stoel moet hijsen, moet voeren, een omgevallen beker moet dweilen, afspraken moet maken over hoeveel hapjes nog…zucht…het was al zo’n klein bordje eten…moet aanhoren dat ik wederom niet lekker gekookt heb en gezond eten echt stom is…nog een zucht… of  moet reageren op hele lange kleuterverhalen, die zonder climax, moraal of ander specifiek doel aan mij worden verteld.  (Kort samengevat: totaal niet haalbaar en eigenlijk is mijn energie die voor het sporten bedoeld nu al op…)

-Kinderen trekken vrolijk en uit eigen beweging hun pyjama aan, omdat ze zelf zien dat het 19.15 uur is. (Niet haalbaar, dit doet geen enkel kind. Ik verwacht het ook niet, maar het zou gewoon zo fijn zijn. Kost energie.)

-Manlief zet koffie en ruimt de keuken op. (Haalbaar! I love you, schatje!)

-Kinderen poetsen hun tanden en vergeten niet te plassen en huppelen naar hun slaapkamer, zonder elkaar te tackelen of er een wedstrijdje van te maken. (Op zich haalbaar, maar op de een of andere manier nóóit op een avond wanneer ik de deur uit moet! Kost weer energie.)

-Kinderen liggen op tijd in bed en slapen meteen. (Haalbaar, maar alleen wanneer we op tijd en zen, mindful en met de goede intonatie van onze stem op tijd beginnen met het hele ritueel om naar bed te gaan, wat meestal niet haalbaar is. Kost heel veel geduld, dus energie.)

-Ik heb tijd over om te gaan sporten, omdat ik alles wat ik overdag van plan was gedaan heb en niks naar de avond heb verhuisd omdat de dag heel anders liep dan verwacht. (Never ever haalbaar…komt ook nooit, weet ik wel…geeft ook niet, maar toch… Kost mij mijn aller laatste grammetje energie)

Conclusie
Een goed voornemen heb je zo bedacht, maar voor het waarmaken van dit voornemen vraag je niet alleen veel van jezelf, maar ook van je omgeving. Dat kan, dat mag, maar het maakt het er niet makkelijker op. En ik had het nu nog maar over één voornemen! Daarom mislukken voornemens ook zo vaak. Je doet het zelf met de goede intentie, met moed en met daadkracht, maar het werkt alleen wanneer je omgeving zich hiervoor óók aanpast. Nu ik zal je eerlijk zeggen; zó belangrijk vind ik sporten nou ook weer niet. Ik heb eenmaal andere prioriteiten. Het komt wel een keer en bovendien is het runnen van een gezin ook topsport.

Slow-voornemen
Maar toch, ik wil wel van de jaarwisseling gebruik maken van de schone lei, de nieuwe start en het frisse begin. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een ander type voornemens. Iets dat haalbaar is, een positieve spiraal vormt of een vliegwiel dat steeds sneller gaat draaien.
Daarnaast is deze manier van voornemen meer een werkvorm dan een concreet doel. Inspiratie hiervoor kwam ik tegen op de website soChicken.nl ´Broeden op een beter leven´. De slogan van deze website spreekt mij meteen aan, omdat ik het gevoel krijg dat je er even op mag broeden en je er dus even over mag doen. Het resultaat is er niet meteen. Het wordt een slow-voornemen! Klinkt goed! Ik heb er een soort stappenplan van gemaakt. Waarbij je alleen maar een zaadje hoeft te planten voor de eerste resultaten, maar waarvan de gevolgen onmeetbaar groot kunnen worden in positieve zin. Misschien inspireert het je en kan je er wat mee. 

1. Kies een THEMA voor het nieuwe jaar.
Wanneer je een thema kiest waar je je een jaar lang op wil gaan richten. Bijvoorbeeld: bewust leven, positief opvoeden, vaker genieten, meer focus, meer vrijheid e.d. Het hangt er helemaal vanaf wat voor een mens JIJ wil worden.
Ik kies nu als voorbeeld voor het thema: liefdevol leven. Ik wil meer investeren in relaties, minder vluchtig met anderen om gaan en vaker een luisterend oor bieden. Het is een minder concreet doel dan 10 kilo afvallen, maar daardoor is het niet minder haalbaar. Juist doordat ik een thema heel breed kan trekken, kan ik het gedurende het hele jaar op verschillende fronten hierop focussen; thuis, werk, bij vrienden en familie, op social media of gewoon bij de supermarkt. Ik heb een rode draad, waar ik ook ben…

2. Schrijf het thema op als reminder, zet een mooie afbeelding op je bureaublad van je computer of op de achtergrond van je telefoon. Zet een kaart op je nachtkastje of stop een reminder in de portemonnee. Het zal je verbazen hoe deze kleine helpers hun werk doen.
Door een thema te hebben, weet je wat belangrijk is voor jou en kan je je een jaar lang laten inspireren op dit gebied. Want wanneer je jouw rode draad helder voor ogen hebt, zal je oog ook sneller vallen op mensen die  een voorbeeld voor je kunnen zijn, artikelen/boeken die over jouw thema gaan en zal je sneller een gesprek met een ander hierover voeren.

3. Houd het thema gedurende een jaar in je achterhoofd bij alles wat je doet. Ik ga ervan uit dat je met deze stapjes je gedurende een jaar een hele grote afstand kan afleggen. Door de positieve veranderingen, stijgt het zelfvertrouwen en worden stapjes steeds vaker grote passen.

4. Kijk achterom. Hierdoor zie je opeens wat het effect is geweest van de afstand die je al hebt afgelegd. Dat helpt je meer dan alleen maar te kijken hoe ver je nog moet. Dat is bovendien het grote voordeel van het hebben van een thema: er is geen eindstreep. Elke stap die je zet is winst!

Slagingskans
Op deze manier kan je een aardig eind kan komen, denk je niet? Om de slagingskans te vergroten, koppel ik het thema voor het gemak ook meteen aan mijn kinderen en partner. Zij zijn op deze manier mijn tutoren in plaats van belemmerende factoren. Zij zijn mijn spiegel. Mijn team. Als ik mijn liefdevolle houding meer in hen terug zie, weet ik dat ik vooruitgang boek. Door op deze manier naar mijn gezin te kijken, lijkt de kans van slagen lijkt nu al groter dan voorheen.

Wanneer ik droom over hoe mijn leven er over een jaar uit ziet, zou het zomaar kunnen dat ik juist meer liefde ben gaan ontvangen, doordat ik mij er voor open heb geteld, waardoor relaties versterken, ik een nog betere moeder ben geworden, een fijne partner ben beter voor mijzelf ben gaan zorgen, omdat ik merk dat ik het waard ben, waardoor ik meer tijd maak voor mijzelf, ruimte maak ik mijn hoofd, wat ik versterk door het huis op te ruimen, waardoor ik mij beter voel en ik gezonder eet, in een goede conditie kom die ik graag wil behouden, mijzelf als prioriteit ga zien, waardoor ik vrijwillig en op eigen initiatief de keuze maak om met de juiste motivatie TE GAAN SPORTEN! Hoera! Het cirkeltje is rond! En dat zònder goede voornemens, door alleen maar een jaar lang een thema te hebben, een rode draad, een reminder…
Durf te dromen! Ik ga er in ieder geval voor!

Ik wens je een heel fijne feestdagen vol warmte en licht èn ik wens je een waardevol 2020 met fantastisch thema!

 

Nieuwsbrief

Ontvang 6x per jaar de nieuwsbrief vol inspiratie en tips om jouw kids fantasierijk én verantwoord te laten spelen!
Aanmelden
© 2018 - 2021 Het huis van Pluis | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel