BLOG

Spelen op een speelkleed? Waardevoller dan je denkt!

Vorige Artikel 3 van 10 Volgende

Spelen op een speelkleed? Waardevoller dan je denkt!

Het lijkt als de dag van gister dat ik nog een peuter en een kleuter in huis had rond hobbelen. Ik maakte voor hen mijn eerste speelkleed. Ik was ervan overtuigd dat dit een oplossing zou zijn voor een aantal uitdagingen (zie de blog Hoe het begon…) én het leek mij het ultieme speelmateriaal voor de kleine meisjes Pluis. Inmiddels is er veel veranderd en zijn de kleine meisjes een stuk groter geworden. Wat niet is veranderd, is de regelmaat waarmee ze nog steeds met de speelkleden spelen. Ze worden echt als mooie landschappen en elfenwerelden ingericht. Wat wél is veranderd, zijn de kleine verhaaltjes die ze uitspeelden. Deze zijn getransformeerd tot ingewikkelde materie over macht, liefde, wijsheid, heldendaad en andere begrippen die een rol zijn gaan spelen in hun nog maar korte (maar o zo interessante) leventje. Het verrast mij dat de kleden en de bijbehorende verhalen op deze manier meegroeien met het leven van de kinderen. Daarom zet ik graag voor jullie op een rijtje wat de meerwaarde is van het spelen op  een speelkleed en welke mogelijkheden een speelkleed bied om op een duurzame én leerzame manier met speelgoed om te gaan.

Een fantasiewereld
De speelkleden zijn zo vormgegeven dat ze door het kleurgebruik en de indeling een basis vormen voor de fantasiewereld waarin kinderen belanden wanneer ze tot spelen komen. Het prikkelt de fantasie en stimuleert om de details van het verhaal erbij te verzinnen. Je kan je voorstellen dat ik als ‘mama Pluis’ al honderden verhalen heb aangehoord van de meisjes Pluis tijdens hun speelmomenten. En geloof me, tot op de dag van vandaag lijkt geen een verhaal op het andere. Hun fantasie lijkt onuitputtelijk! En het blijft wonderlijk om aan te horen is dat ervaringen van alledag erin verwerkt worden. Dat maakt elk speelavontuur weer uniek en werkt het af en toe ook een beetje therapeutisch…

Duidelijke speelplek
Zwerft bij jullie thuis ook O-VER-AL speelgoed? Onder de bank, in de wasmand, op alle kastjes en tafeltjes die daar niet voor bedoeld zijn, onder de eettafel, in verkeerde laadjes, tussen de muur en de kast? Logisch, want leuk speelgoed is namelijk altijd op avontuur en geen enkel avontuur is ooit geëindigd met opruimen… Een speelkleed helpt op een ongedwongen manier met het afbakenen van grenzen voor een speelgebied. Zo blijft de ‘schade’ aan je net opgeruimde huis beperkt en scheelt toch weer een beetje gemopper.

Speel met de seizoenen mee
Je haalt op een uitdagende manier de seizoenen van buiten naar binnen door de speelkleden als seizoenskleed te gebruiken. Doordat deze kleden van wol zijn gemaakt, combineren de prachtig met alle andere natuurlijke materialen. Zo krijgt het spelen in de herfst een hele andere dimensie wanneer diertjes tussen de herfstblaadjes en boomschors kunnen spelen.

Selectie van speelgoed
Er zijn maar weinig kinderen in ons land die te weinig speelgoed hebben. De meesten komen erin om en weten van de weeromstuit niet wat ze moeten kiezen om mee te gaan spelen. Zeker wanneer je investeert in mooi en/of duurzaam speelgoed, is het zonde dat er soms maar weinig mee gespeeld wordt. Het kan geen kwaad om af en toe wat speelgoed helemaal weg te leggen, om zo ander speelgoed een meer prominente plek te geven. Richt bijvoorbeeld een leuke hoek in met een speelkleed met daarop een kleine selectie van bijvoorbeeld wilde dieren. Doe alle andere dieren even aan de kant. Je zal zien dat de kwaliteit van het spel omhoog gaat, wanneer een kind niet afgeleid wordt door de overdaad aan mogelijkheden. De kinderlijke fantasie is echt groot genoeg om met een paar dieren grootse avonturen te beleven!

Duurzaam speelgoed
Speelgoed van Grimms tot Schleigh; er zijn tegenwoordig waanzinnige speelgoedmerken waarvoor je behoorlijk in je buidel moet tasten om het aan te schaffen. Om over het meer gangbare DUPLO, Playmobil en LEGO nog maar te zwijgen… En wat doet het pijn, wanneer het op een plank staat, waar vervolgens niet mee gespeeld wordt. Het is wel duurzaam, want op deze manier gaat het héél lang mee, maar niet op de manier die je wil. Misschien sluit het nog niet aan bij de belevings- of fantasiewereld van het kind. Misschien is het nog te abstract. Een speelkleed kan helpen voor een eerste aanzet om een kind uit te dagen te gaan spelen. Dit geld eigenlijk voor kinderen vanaf de kleuterleeftijd. Dan begint pas het verhalend spelen met dit soort speelgoed. Tot een jaar of 9 blijft het leuk om met deze speelkleden te spelen, of om je verzameling op te presenteren. Daarnaast staan ze altijd prachtig op seizoenstafels, dus wat dat betreft zijn ze gemaakt voor iedereen van 0 tot 100 jaar.

Speeltip:
Ga je op reis? Neem een speelkleed mee (want ze zijn super licht en makkelijk erg makkelijk op te rollen). Geef gedurende de reis een paar keer een diertje dat in jullie te bereizen gebied leeft. Misschien heb je ze al in huis, maar onderweg een paar keer een kadootje, werkt natuurlijk altijd goed. Super leuk om jullie opgedane ervaringen levend te houden en ook voor de kids op een speelse manier onvergetelijk te maken!

Nieuwsbrief

Ontvang 6x per jaar de nieuwsbrief vol inspiratie en tips om jouw kids fantasierijk én verantwoord te laten spelen!
Aanmelden
© 2018 - 2021 Het huis van Pluis | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel