BLOG

Blog Hoe eerlijk, mooi en duurzaam kan je zijn…

Vorige Artikel 2 van 10 Volgende

Blog Hoe eerlijk, mooi en duurzaam kan je zijn…

Toen ik Het huis van Pluis begon, was ik als ondernemer zo groen als gras. Ik nam mijzelf voor het ondernemen gaandeweg te leren. Ik wist waar ik voor stond en wat mijn missie was, maar het uitdragen daarvan was makkelijker gezegd dan gedaan. Want ik had eerlijk, mooi en duurzaam in mijn hoofd. Klinkt prachtig…maar hoe breng je die combi in praktijk? Inmiddels maak ik al bijna 2 jaar allerlei speelkleden, stenen, grotten en vulkanen en dat gaat erg goed! Ik ben, ondanks het vallen en weer opstaan, dicht bij mijn eigen plan gebleven:

Eerlijk, omdat de prijzen scherp zijn. Er zit maar een kleine winstmarge op het handgemaakte speelmateriaal. Doordat de gebruikte wol van hoge kwaliteit is én duurzaam is geproduceerd, loopt de prijs van bijvoorbeeld een speelkleed al snel op. Dan heb ik het nog niet eens over de uren werk die in het vervaardigen van een speelkleed zitten. Maar dat geeft ook niet. Ik doe het liever eerlijk dan met een grotere marge. Waarom? Ik wil mijn producten zo toegankelijk en betaalbaar mogelijk houden, zodat ze bij iedereen een kans kunnen krijgen en niet alleen maar weggelegd zijn voor in Gooise villa’s (zoals mijn man altijd zegt). Ik ben wat dat betreft misschien niet de allerbeste ondernemer; mijn gevoel gaat boven het maken van grote winst. Tóch denk ik dat ik hier als mens gelukkiger van wordt! Het enige nadeel van een scherpe prijs is dat ik het speelmateriaal lastig in winkeltjes kan laten verkopen. Zij vragen ongeveer 30% tot 50% van de consumentenprijs. Begrijpelijk want een stenen winkel moet huur en andere vaste lasten betalen. Dat moet ergens vandaan komen. Maar die marge zit er gewoonweg niet op het speelmateriaal dus ik het hou het voorlopig bij de webshop en richt ik af en toe mijn eigen winkeltje in op enkele markten en beurzen.

Mooi, omdat elk kleed weer verrassend uitpakt. Wol blijft een eigenwijs product, wat zin eigen plan uitvoert tijdens het vilten. De wol krimpt dan enorm (tot 30%!), dus ik weet nooit precies hoe het speelkleed uitpakt. En door het kleurgebruik van de wol (soms wel 16 tinten per kleed) blijven de kleden elke keer weer verrassen. In al die tijd heb ik nog nooit een kleed of spelmateriaal geretourneerd gekregen omdat het niet mooi gevonden werd. Ik hoop dat dat nog lang zo blijft!

Duurzaam, omdat ik graag met wol als productiemateriaal werk. Het voelt goed om te werken met wol dat diervriendelijk geproduceerd is. De schapen worden gehouden op kleinschalige familiebedrijven en deze wol wordt geverfd volgens de principes van biologische productie (Ötex-100 norm). Daarnaast is er amper tot geen afval na het produceren van het speelmateriaal.
De ecologische footprint van Het huis van Pluis ga ik verder verkleinen door alleen nog maar wol te gebruiken van Europese afkomst. Voorheen wilde de wol ook nog wel eens uit Zuid-Amerika komen. De ´wolkilometers´ gaan dus omlaag!

Daarnaast ga ik het verpakkingsmateriaal aanpassen naar 100% gerecycled én 100% recyclebaar! Zo verdwijnen op termijn de witte doosjes van de DIY-pakketjes. Nu zijn deze doosjes nog in de vorm van een huisje en een plastic venster. Superleuk, maar niet duurzaam. De huisjesdoosjes ga ik vervangen door planeetvriendelijkere, bruine doosjes waar je stenen makkelijker in bewaren. Ook andere verzenddozen die Het huis van Pluis vanaf april gaat gebruiken, zijn gemaakt van gerecycled materiaal en ook deze zijn 100% recyclebaar.  De enige uitzondering is de ‘hergebruikte doos’ waar ik regelmatig speelmateriaal in verzend. Deze dozen herken je aan een zelf in elkaar geknutselde stempel. Of deze 100% recyclebaar zijn, weet ik niet, maar voor deze verzending hebben we hem in ieder geval hergebruikt!

Op deze manieren probeert Het huis van Pluis niet alleen eerlijk en mooi speelmateriaal te maken, maar het ook nog eens op een duurzame manier bij jou af te leveren. Omdat alle beetjes helpen. Ook van kleine ondernemers als ik. Samen komen we zo weer een stukje verder!

Liefs, Anneleen

Nieuwsbrief

Ontvang 6x per jaar de nieuwsbrief vol inspiratie en tips om jouw kids fantasierijk én verantwoord te laten spelen!
Aanmelden
© 2018 - 2021 Het huis van Pluis | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel