NIEUW!

Inspiratie blog KLEUR

Artikel 1 van 10 Volgende

Inspiratieblog KLEUR
 

Oké, waar ga je beginnen als je een blog schrijft over kleuren… Ik denk dat ik begin bij mijn eigen voorliefde en dan kom ik langzamerhand naar je toe. Onderweg zet ik je aan het denken, geef ik inspiratie en ik zal eindigen met tips en leuke activiteiten voor tijdens deze zomer.

Als kind tekende ik veel. Mijn beste vriendinnetje had zo´n pak stiften van ongeveer een meter lang, waarbij wel 150 viltstiften perfect op kleur lagen gesorteerd. Tot op de dag van vandaag vind ik het leuk om kleurtjes op deze manier neer te leggen. De kleurovergangen maken mij vrolijk en rustig tegelijk, zoals je je voelt op de eerste vakantiedag.

Ditzelfde gevoel wordt ook teweeg gebracht wanneer ik de wol van de speelkleden aan  het ´leggen´ ben. Sommige kleuren halen het beste in elkaar naar boven, wat dat ook meteen weer een effect heeft op mij. Dit heeft mij getriggerd om een beetje uit te gaan zoeken welke kleuren een bepaald effect hebben op ons mensen. Ik kan je vertellen, daar zijn hele studies aan gewijd en er zijn verschillende zienswijzen. Ik tik er een paar aan in deze blog, zodat zowel de spirituele mens àls de nuchtere mens onder ons er iets aan heeft. De een is gevoeliger voor kleur dan de ander.
 

Kleurherkenning

Laten we beginnen bij het begin. Een pasgeboren baby kan amper kleuren onderscheiden. Dat is ook nog niet nodig, want het herkent moeder aan geur, stem en warmte. Pas na een maand of 3 zijn de kegeltjes in het oog gerijpt en is rood de eerste kleur die waargenomen kan worden. Groen volgt daarna en later komt blauw en geel hierbij. Hoe groter het contrast is tussen kleuren, hoe beter een baby kan waarnemen. In een artikel van Ouders van nu lees ik dat baby´s daarom het meest van zwart en wit houden. Dit verklaart misschien de speelgoedlijn van Grimms in zwart en wit. Het kan zijn dat baby´s daarvan houden, maar ik vraag mij af hoeveel ouders voor deze zwart-witte regenboog kiezen…


 

 

 

 

 

 

 

Speelgoed in alle kleuren van de regenboog

Kinderen leren zodra ze kunnen praten al snel kleuren te benoemen. Boekjes en speelgoed genoeg, wat hier vervolgens weer op inspringt. En voordat je het weet heb je een bonte verzameling aan speelmateriaal in huis. Al die kleuren geven al snel een onrustige en slordige indruk. Zoals ik in een eerdere blog al schreef, is het de vraag of je al het speelgoed wel voor het grijpen moet zetten. Door de verschillende soorten, maten en kleuren, kan een speelgoed juist onaantrekkelijk zijn om mee te spelen door de overvloed aan prikkels. Hoe je dit voorkomt?

-Gekleurd speelgoed neerzetten in een witte omgeving.
-Speelgoed sorteren in bakken op kleur. Zo kan een kind ook zélf heel gemakkelijk opruimen of speelgoed terugvinden.
-Speelgoed neerzetten op kleurverloop van bijvoorbeeld de regenboog of van licht naar donker.
-Kiezen voor natuurlijk speelmateriaal. Dit speelgoed is nauwelijks bewerkt en is ecologisch gekleurd. Deze kleuren hebben bij voorbaat een rustige uitstraling.

Ter illustratie laat ik twee prachtige en inspirerende accounts op Instagram zien.
Ze zijn verschillend, maar een overeenkomst is dat zowel rust als uitdaging getriggerd wordt.

Colourful_play
Een kleurrijk account, waarbij duurzaam speelmateriaal op een super inspirerende manier wordt ingezet om kinderen sensoriesch, motorisch en op creatief gebied uit te dagen. Neem maar eens een kijkje!

 

 

 

 

 

 

 

Studioforestfriends
De puurheid van het materiaal op deze foto´s straalt zo veel rust uit. Door het gebruik van verschillende structuren en uiteenlopende natuurlijke tinten van de zorgvuldig gerangschikte voorwerpjes, kan ik hier heel lang naar kijken. Af en toe komt er een prachtig ingricht seizoenstafeltje voorbij, waar heel duidelijk ´less is more´ op van toepassing is. De liefde voor puurheid straalt ervanaf! 

 

 

 

 

  

 

 


Een wereld vol kleur

In verschillende culturen en religies over de hele wereld wordt er gebruik gemaakt van de symboliek van kleur. Dit verschilt nogal per land of cultuur. Zo is in China blauw de kleur van meisjes en in Japan oranje de kleur van de liefde.

Wanneer je de symboliek van kleuren wereldwijd bekijkt, vind je in grote lijnen deze betekenis terug:

Rood: energie, kracht
Roze: jeugd en vrouwelijkheid
Wit: zuiver, vrede
Geel: intellect, kennis
Blauw: rust
Groen: leven, natuur, vrachtbaarheid
Paars: spiritualiteit, mysterie
Bruin: aarde, moeder, comfort
(Bron: Inspirerendleven.nl)
 

Invloed van kleur op kinderen

Rudolf Steiner deed onderzoek naar de effecten van kleur op ons gestel en kwam tot de volgende inzichten:
Blauw schept ruimte
Groen brengt harmonie
Paars bevorderd zelfrespect
Roze brengt onvoorwaardelijke liefde

Binnen vrije scholen wordt dan ook rekening gehouden met deze kleuren, wat betreft de inrichting van de school. Oudere kinderen worden bewust omgeven met koelere tinten, die staan voor het scheppen van ruimte, begrip en wijsheid. Terwijl kleuters juist door warme kleuren omgeven worden, door de uitstaling van geborgenheid.
Maar er is nóg een reden waarom je bijvoorbeeld in deze kleuterklassen veel rode tinten ziet. Kijk maar eens een poosje naar een rood voorwerp en vervolgens naar een wit papier. Wat zie je? Precies! Een groene vlek. Om het rood te compenseren, wordt er van binnenuit een meer ‘groene kijk’ gestimuleerd. En wanneer je van binnenuit een groene kijk in je los wordt gemaakt, ben je sneller in harmonie met je omgeving en ervaar je rust. En laat dat nou net zijn wat onze krachtige kleutertjes goed kunnen gebruiken!
 

In therapie?

Ook kleurentherapie voor volwassenen is gebaseerd op de positieve invloed van kleuren op je energiebalans. Het is een vorm van alternatieve geneeswijzen die heilzaam kan zijn wanneer de energiebalans in het lichaam verstoord is. Een kleurentherapeut maakt je bewust van de invloed die kleuren op je kunnen hebben. Ontspanning, inspiratie en een positief beïnvloeden van je stemming, kunnen ervoor zorgen dat fysieke klachten verminderen. Doel is om lichaam, geest en energie in balans te brengen. Meer informatie over kleurentherapie vind je hier.

Is kleurentherapie iets te veel voor je, maar vind je het wél interessant om je wat meer op de positieve effecten van kleur te richten of ermee te experimenteren? Dan zijn dit nog wat kleurrijke tips voor activiteiten deze zomer:

-Orden samen het speelgoed eens op kleur. Dit geeft een rustige uitstraling en is goed voor zowel de taalontwikkeling, het ruimtelijk inzicht en de bewustwording van kleur voor het kind.

-Proefjes doen door kleuren te mengen met verf is voor jonge kinderen net toveren. Voorspel van te voren wat het gaat worden en kijk of de uitkomst klopt!

-Zelf plantenverf maken. Met rood uit bietensap, geel uit gekookte uienschillen, groen uit spinazie, kom je al een heel eind. Zéker wanneer je met deze kleuren gaat mengen!

Boeken:

 

 

 

 

 

 

 

Kleuren in de natuur
Magdalena Konečná e.a.
De vier windstreken

De kleur van emoties
Anna Llenas
Clavis

Ik wens je een fijne en kleuurijke zomer!

Liefs, Anneleen

 

 

Nieuwsbrief

Ontvang 6x per jaar de nieuwsbrief vol inspiratie en tips om jouw kids fantasierijk én verantwoord te laten spelen!
Aanmelden
© 2018 - 2021 Het huis van Pluis | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel